7 factori care separă site-urile bune de site-urile rele

Cu toții ne formăm în mod natural impresii instante despre site-urile pe care le vizităm și binențeles nu durează decaât câteva secunde. Unele ne plac atât de mult încât ne întoarcem de mai multe ori pe săptămână, iar alte site-uri ne lasă cu o experiență proastă care ne determină să nu ne mai întoarcem niciodată sau chiar uităm de ele.

Dar, CE determină un site web este bun sau rău?

Ca indivizi, fiecare avem propriile noastre opinii și nu vom fi niciodată de acord cu privire la ce site-uri web sunt bune și care sunt rele, dar majoritatea dintre noi merg pe aceeași factori separare.

Iată cei 7 factori care influențează această determinare.

1 – Scopul

Fiecare site web are nevoie de un scop bine definit. Proprietarii de site-uri și bloggerii care au o gândire solidă știu mereu ceea ce se va întâmpla pe site-ul lor, astfel vor putea lucra mereu într-un mod care să le permită gestionarea cu ușurință al acestuia, ce conținut ar trebui să fie inclus/scris, ce mesaje ar trebui să fie comunicate vizitatorilor, și într-adevăr tot ceea ce implică dezvoltarea și administrarea unui site web.

Din păcate, este destul de obișnuit ca proprietarii de site-uri să se grăbească prin procesul de creare a unui site web, iar adevăratul scop este uneori trecut cu vederea. Este posibil să aveți un site web doar pentru că știți că ar trebui să aveți un site web , dar nu aveți un scop clar pentru acesta.

Fără a ști în mod specific ce sperați să obțineți, vă va lipsi direcția, eforturile dvs. vor fi împrăștiate și șansele dvs. de a avea un impact pozitiv pe site-ul dvs. vor fi slabe.

Un scop ar trebui să fie destul de specific. În loc să spuneți „Vreau să-mi îmbunătățesc afacerea, având o prezență mai puternică online”, luați în considerare ceva de genul „Site-ul meu web va deveni cea mai consistentă sursă de clienți potențiali pentru serviciile mele și mă va ajuta să îmbunătățesc comunicarea cu potențialii clienți”.

Cu cel de-al doilea scop, acum știți în mod specific ce doriți să realizați cu site-ul dvs. web, este doar o problemă de  timp și idealistă în a găsi modalități de a face acest lucru.

Scopul unui site web funcționează în esență în același mod în care o misiune militară trebuie să își atingă scopul. Stabilește câteva proceduri tuturor activităților, proceduri care ar trebui urmate pas cu pas fără a te abate de la ele. Dacă afacerea dvs. are deja proceduri bine stabilie, vă sugerez, de asemenea, să dezvoltați acele proceduri astfel încât să ontegrați și site-ul dvs. web. Scopul site-ului web ar trebui să servească pentru a sprijini misiunea și pentru a face afacerea mai eficientă.

2 – Claritatea

Site-ul dvs. poate avea un scop, dar este clar pentru vizitatorii dvs. de ce există site-ul dvs.? Este ușor să adaugi mereu tot felul de funcții noi, construind site-uri web fanteziste, dar uneori supraîncărcarea poate produce vizitatorilor un mesaj confuz, indiferent dacă vorbim despre site-uri web corporative sau site-uri personale , este nevoie de claritate.

Unul dintre obiectivele pe parcursul dezvoltării unui site web ar trebui să fie obținerea unei clarități care să le arate vizitatorilor ce pot obține de pe site-ul dvs. și de ce ar trebui să revină mereu. Site-urile de comerț electronic trebuie să comunice în mod clar vizitatorilor ce produse pot fi achiziționate și de ce ar trebui să cumpere acele produse prin intermediul site-ului lor particular.

Blogurile trebuie să comunice noilor vizitatori despre ce este blogul, tema principală, și despre ce tipuri de conținut vor primi dacă se abonează. Vizitatorii au nevoie de claritate atunci când face o acțiune pe siteul dvs., spre exemplu abonarea la newsletter trebuie să fie clară si să se comunice detalii despre conținutul care va fi trimis pe mail sau după caz informații despre serviciile oferite.

Claritatea se realizează uneori prin simplitate. Eliminarea „zgomotului” și a dezordinii de pe un site web poate face ca mesajul principal să fie mai ușor de înțeles de către vizitatori, despre asta ne vorbește si Google în „Google: toate elementele Core Web Vitals din PageSpeed Insights trebuie îndeplinite pentru a avea crește în clasament” .

Unul dintre motivele pentru care se recomandă mereu un design minimalist este să ajute la nivelul de claritate.

3 – Utilizarea

Pentru ca orice site web să aibă succes, oamenii trebuie să îl poată folosi. Designul și aspectul nu vor înlocui niciodată nevoia de utilizare. Nevoile de utilizare a unui site vor depinde parțial de natura site-ului. De exemplu, un site mare de comerț electronic trebuie să aibă o funcție de căutare eficientă, o clasificare logică a produselor pentru navigare, un coș de cumpărături ușor de utilizat, etc.

Un blog sau orice alt tip de site web cu mult conținut text va trebui să ofere o lizibilitate excelentă , navigare bună între articole, calitate în conținutul său, etc.

Orice site căruia îi lipsește capacitatea de utilizare se va lupta pentru a menține vizitatorii pe site și pentru a încuraja vizitele repetate.

Majoritatea dintre noi utilizatorii de internet suntem nerăbdători și dacă găsim ceva care ne face să muncim prea mult, pur și simplu vom pleca.

4 – Accesibilitatea

Accesibilitatea și gradul de utilizare sunt adesea combinate, deoarece se suprapun oarecum, dar sunt două probleme distincte. Un site web accesibil nu îi va forța pe vizitatori să utilizeze un anumit browser, să excludă utilizatorii cu handicap etc. Dacă utilizatorii nu pot accesa site-ul dvs. web, nici nu este utilizabil.

Site-urile web eficiente vor fi accesibile pe scară largă. Dificultatea accesibilității este numărul de factori care sunt în afara controlului dvs. deoarece termenii de content, programare, design se îmbină foarte mult cu termenii tehnici(hardware).

Cu toate acestea, este nu este imposibil să creați un site atractiv, informativ, rapid și util, accesibil oricând și oriunde.

5 – Focusarea pe utilizatori

Deoarece vizitatorii determină în cele din urmă succesul unui site web, aceștia ar trebui să se concentreze în timpul dezvoltării. Cu toate acestea, de multe ori, totuși, designerii sau proprietarii de site-uri web sunt distrași de propriile dorințe și nevoi ale site-ului web, iar utilizatorii sunt uitați sau puși pe spate, asta înseamnă că ca proprietar al unui site sau programator al său faci ce vrei nu ceea ce trebuie.

Un site web orientat către utilizatori va fi atât utilizabil,  accesibil, de success, dar va fi mult mai mult decât atât chiar profitabil.

Un site web sau blog axat pe utilizatori va crea conținut unic cu scopul de ai ajuta pe utilizatori, fiind vorba despre content intent, iar dorințele vizitatorilor vor fi întotdeauna importante în orice decizie care implică dezvoltarea site-ului. Un site web slab va face contrariul, se va concentra pe nevoile proprietarului și va încerca să forțeze vizitatorii să se încadreze în aceeași zonă, lucru care nu va face decât să îngrădească siteul.

6 – Navigarea

Navigarea site-urilor web afectează atât utilitatea, accesibilitatea, cât și poziționarea sa în motoarele de căutare. Atunci când dezvoltați un nou site web sau lucrați la o reproiectare, navigarea ar trebui să fie o preocupare principală. Cu excepția cazului în care doriți ca vizitatorii să vizualizeze o singură pagină, site-uri sub denumirea AllinOnePage, și apoi să părăsească site-ul dvs., dar și aici va trebui să le facilitați cât mai ușor găsirea a ceea ce caută, adică toată informația într-un singur loc, la un click distanță.

Majoritatea site-urilor și blogurilor folosesc astăzi tehnici de navigație destul de comune, care sunt așteptate de vizitatorul mediu. De obicei, site-ul va avea un meniu principal de navigare care va face legătura cu cele mai importante pagini de pe site, iar alte linkuri vor fi adăugate la corpul paginii ori de câte ori este cazul. Deoarece multe site-uri continuă să publice din ce în ce mai mult conținut, mega meniurile au devenit foarte populare pentru a permite vizitatorilor să acceseze rapid mai mult conținut. Sitemap-urile, căutările la nivel de site și paginile cu întrebări frecvente sunt toate foarte frecvente, iar vizitatorii le vor căuta atunci când nu știu ce să facă mai departe.

Blogurile au, de asemenea, propriile tendințe de navigație unice pe care cititorii blogurilor tind să le aprecieze, cum ar fi o listă de categorii, linkuri către cele mai recente postări, linkuri către cele mai populare postări și linkuri către postări conexe sau link-uri către cele mai comentate articole.

În plus față de a oferi vizitatorilor o modalitate ușoară de a se deplasa prin site, navigarea este adesea utilizată de designeri pentru a crea site-uri web mai atractive din punct de vedere vizual. Deși navigarea oferă designerilor o mare oportunitate de a îmbunătăți aspectul site-ului, atractivitatea nu ar trebui să vină în detrimentul utilizabilității și accesibilității.

Când dezvoltați navigarea pentru site-ul dvs., gândiți-vă la ce pagini sunt cel mai probabil dorite de vizitatori, ce pagini sunt cele mai importante în scopurile site-ului dvs. web, cum vor dori vizitatorii să treacă de la o pagină la alta, la ce se vor aștepta vizitatorii în ceea ce privește locația link-ului și paginile conectate, și câte clicuri îi vor lua vizitatoriilor de la pagina dvs. de pornire la orice altă pagină specifică, acest lucru trebuie optimizat astfel încât timpul să fie cât mai scurt, dar atenție utilizatorul trebuie să treacă prin zone importante alte siteului dvs., un exempu din viața reală este magazinul JUMBO, care te obligă intr-un mod plăcut să parcurgi tot magazinul.

7 – Aspectul

Nu în ultimul rând, apariția unui site web va fi un factor determinant în succesul acestuia. Nu toate site-urile web trebuie să fie un design premiat pentru a-și atinge obiectivele, dar ar trebui să se adreseze publicului său specific și ar trebui să prezinte o imagine pozitivă și profesională prin alegerea culorilor, logo-ului , etc…

Tendințele în materie de design web se schimbă în mod constant deaceea majoritatea proprietarilor de site-uri web preferă să-și reîmprospăteze designul sau să îl schimbe complet la fiecare doi ani pentru a evita acest tip de situație.

Proiectarea site-ului ar trebui să completeze conținutul site-ului, nu să-l învingă. Designul ar trebui, de asemenea, să se potrivească stilistic cu mesajul și scopul site-ului.

Deznodământ

Deși există o mulțime de factori diferiți care vor influența succesul (sau lipsa acestora) un site web sau blog, cei șapte factori prezentați aici sunt importanți pentru fiecare tip de site web. Asigurați-vă că luați în considerare acești factori atunci când creați un site web pentru dvs., pentru afacerea dvs. sau pentru un client.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *